ECO23 feb '16 06:13

Meer toeristenbelasting dankzij Amsterdam

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten verwachten dat ze dit jaar 188,6 miljoen euro aan toeristenbelasting binnenkrijgen.

ANP
ANP

Dat is 8,6 procent meer dan vorig jaar. De stijging is vrijwel volledig te danken aan Amsterdam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Amsterdam denkt dit jaar ruim 46 miljoen euro van zijn toeristen binnen te krijgen. Dat is een kwart meer dan vorig jaar. Verhuursite Airbnb kondigde eind 2014 aan om toeristenbelasting te gaan innen voor de hoofdstad.

De hoofdstad is verreweg de grootste toeristentrekker van het land. Op de tweede plaats staat de gemeente Haarlemmermeer, waar luchthaven Schiphol onder valt.

Paar procent

Amsterdam heeft drie keer zo veel hotelovernachtingen als Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar. Den Haag verwacht 6,2 miljoen euro toeristenbelasting te krijgen. Rotterdam rekent op 3,6 miljoen, Utrecht hoopt op 1,6 miljoen euro.

In de meeste gemeenten vormt de toeristenbelasting een paar procent van de inkomsten. De Waddeneilanden zijn de uitzondering. Vlieland krijgt bijna de helft van al zijn geld van gasten van het vasteland. Texel ontvangt 30 procent van zijn begroting van de toeristen.

Horeca

Hotels, campings, herbergen en vakantieparken betalen de toeristenbelasting aan hun gemeente. Ze kunnen de kosten doorberekenen aan hun gasten.

Koninklijke Horeca Nederland noemt de belasting een melkkoe. Als die ,,ongelimiteerd en ongastvrij'' blijft stijgen, worden gemeenten onaantrekkelijker, waarschuwt de brancheorganisatie. ,,Hotels en accommodaties moeten ten onrechte als een soort belastingloket optreden.''

Gerelateerde artikelen