ECO7 mrt '16 07:30

FNV wil aanpak 'Europees premieshoppen'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Premier Mark Rutte moet tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie het misbruik van Europese regels voor arbeidsmigranten aanpakken.

ANP
ANP

Dat zegt FNV-baas Ton Heerts naar aanleiding van misstanden uit de Nederlandse scheepsbouw. Daar werken Roemeense lassers voor een zeer laag loon.

Werknemers uit een EU-land die in een andere lidstaat werken, vallen onder de premieregels van het land waar ze werken. Daar is echter een uitzondering op als werknemers door een bedrijf uit hun eigen land naar een ander EU-land gedetacheerd worden. Gebruik van deze zogenaamde A1-regel gaat vaak gepaard met ,,malafide praktijken zoals cao-ontduiking'', stelt de vakbond.

Modernisering van de regeling moet dan ook worden meegenomen in het zogenoemde mobiliteitspakket waar de Europese Commissie binnenkort mee komt, vindt de FNV. Dan kan namelijk worden voorkomen dat Nederlandse en Roemeense werkers ,,tegen elkaar worden uitgespeeld'' en kan het ,,enorme belasting- en premie-lek in beide landen'' worden gerepareerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen