ECO7 mrt '16 20:02

Olieprijzen bieden Wall Street wat steun

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten bleven maandagmiddag dicht bij huis.

ANP XTRA
ANP XTRA

Verder aantrekkende olieprijzen gaven de handel steun. Beleggers bleven echter terughoudend na de opmars van de laatste weken, en met de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en Federa Reserve voor de boeg.

De leidende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 0,3 procent hoger op 16.948 punten. De bredere S&P 500 daarentegen zakte 0,1 procent tot 1999 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq moest 0,3 procent terug en kwam op 4704 punten.

De prijs van een vat Brentolie steeg bijna 5 procent tot 40,65 dollar. Sinds december vorig jaar was de prijs voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika niet boven de 40 dollar geweest. Nog geen maand geleden bracht een vat zelfs minder dan 30 dollar op. Amerikaanse olie werd eveneens 5 procent duurder op 37,76 dollar per vat.

Caterpillar

Sterkste stijger in de Dow met een winst van 3,2 procent was Caterpillar, dat zware machines levert aan onder meer de olie-, gas- en mijnbouwindustrie. Olieconcern Chevron volgde met een plus van 2,7 procent. Branchegenoot ExxonMobil kreeg er 2,2 procent bij.

Verder stond chemiereus DuPont in de schijnwerpers met een winst van 2,4 procent. Het bedrijf zou in de belangstelling staan van zijn Duitse branchegenoot BASF. Eerder was al overeenstemming bereikt over een fusie van bedrijfsactiviteiten met Dow Chemical, dat 1,2 procent van zijn beurswaarde verloor.

Creditcardbedrijf Visa stond onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,7 procent. Ook sportkledingfabrikant Nike (min 2,6 procent) en software- en technologiereus Microsoft (min 1,9 procent) leverden stevig in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen