ECO8 mrt '16 16:07

Grote reorganisatie bij Britse tak RWE

Auteur: ANP Nieuws

ESSEN (ANP) - De Britse tak van de Duitse energiereus RWE schrapt ruim een vijfde van zijn personeelsbestand, oftewel circa 2400 banen.

EPA
EPA

Dat heeft RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, dinsdag naar buiten bracht.

De Britse tak is vorig jaar flink in de rode cijfers is gedoken. Het onderdeel Npower zag honderdduizenden klanten overstappen. Ook problemen met facturen speelden het bedrijf parten. Npower kreeg in december nog een miljoenenboete omdat het te hoge rekeningen had gestuurd naar klanten. Verder zou het klachten onvoldoende hebben afgehandeld.

De divisie zette een verlies in de boeken van 137 miljoen euro, tegen een winst van bijna 230 miljoen euro een jaar eerder. RWE's Nederlandse topman Paul Terium noemde de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk dinsdag in een toelichting een ,,ramp''. Hij hoopt dat het met de besparingen lukt om het onderdeel in 2018 weer winstgevend te maken.

Gasdivisie

In Nederland en België verbeterde het resultaat van RWE met een derde ten opzichte van 2014, tot een totaalbedrag van 194 miljoen euro. Het herstel was vooral te danken aan de gasdivisie, waar de inkomsten stegen doordat het wat kouder was dan in het zeer milde voorgaande jaar.

RWE als geheel zette vorig jaar een verlies van 170 miljoen euro in de boeken. In 2014 resteerde er nog een winst van 1,7 miljard euro. De omzet bedroeg bijna 49 miljard euro. RWE kondigde half februari al aan vanwege het verlies het dividend te schrappen.

Het concern is bezig met een verzelfstandiging van de activiteiten op het gebied van duurzame energie. Met de ingreep wil RWE toekomstbestendige onderdelen loskoppelen van zijn conventionele energiebedrijf, dat elektriciteit en warmte genereert met fossiele brandstoffen en kernenergie. Die activiteiten lijden fors onder de aanhoudende daling van de prijzen van stroom en gas. De nieuwe dochter zal eind dit jaar naar de beurs worden gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen