ECO9 mrt '16 07:58Aangepast op 15 mrt '16 16:59

TMG boekt opnieuw verlies op dalende omzet

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Telegraaf Media Groep (TMG) heeft vorig jaar opnieuw verlies geleden op een dalende omzet.

ANP
ANP

De aanhoudende afname van de advertentie-inkomsten kon niet volledig worden gecompenseerd met bezuinigingen, maakte het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf en Sky Radio woensdag bekend.

TMG zag de omzet vorig jaar met 7 procent dalen naar 482 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging daarbij met bijna 70 procent omlaag naar 14,4 miljoen euro, grotendeels door uitgaven voor de reorganisatie van het bedrijf. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 23,7 miljoen euro, na een min van 38 miljoen euro in 2014.

Advertenties in kranten, tijdschriften en op de radio leverden TMG vorig jaar 17 procent minder op dan in 2014. De inkomsten uit reclame op internet zakten met 5 procent. Een lichtpuntje werd ontwaard in de inkomsten uit online abonnementen. Die namen met bijna een vijfde toe. De veel grotere opbrengsten van andere abonnementen en de losse verkoop liepen echter met bijna 2 procent terug.

Digitale activiteiten

TMG zet dit jaar in op digitale activiteiten, onder meer via de lancering van digitale nieuws- en sportkanalen. Het is echter nog te vroeg om aan te geven of die activiteiten dit jaar al een positieve bijdrage aan de resultaten kunnen leveren, zei bestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek in een toelichting.

De advertentie-inkomsten bij kranten en tijdschriften nemen dit jaar naar verwachting verder af, terwijl reclame op internet meer zal opleveren, gaf financieel directeur Leo Epskamp aan. De totale omzet bij 'print' is echter aanzienlijk groter, waardoor het de vraag is of de groei online genoeg is om de neergang bij de traditionele producten te compenseren.

TMG verwacht zijn reorganisatie binnenkort af te ronden. Daardoor komen uiteindelijk 450 arbeidsplaatsen te vervallen. Zonder de eenmalige uitgaven voor die operatie gingen de kosten van het bedrijf vorig jaar met bijna 31 miljoen euro omlaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen