ECO10 mrt '16 08:22

'Beurshandel in teken rentebesluit'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs komt donderdag bij de openingsbel waarschijnlijk nauwelijks in beweging.

ANP
ANP

Ook de andere graadmeters in Europa beginnen waarschijnlijk rond de slotkoers van een dag eerder. De beurshandel staat volledig in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), in de middag.

Die neemt naar verwachting nieuwe stappen in zijn strijd tegen de zeer lage inflatie en de kwakkelende economische groei in de eurozone. De ECB komt donderdag na zijn zeswekelijkse rentevergadering met nieuwe prognoses voor de inflatie en de groei, die naar verwachting somberder zijn dan de vorige ramingen. Waarschijnlijk blijkt uit de nieuwe voorspellingen dat de inflatie nog langer ver verwijderd blijft van het door de ECB nagestreefde peil van net geen 2 procent. De centrale bank zal daarom flinke stappen zetten om een verdere stijging van het prijspeil te bewerkstelligen, denken veel economen.

In Amsterdam kwamen onder meer frisdrank- en sapbottelaar Refresco Gerber, biotechnologiebedrijf Pharming en vastgoedbedrijf Atrium met resultaten naar buiten. Refresco Gerber, maker van onder meer Wicky-limonade, sloot 2015 af met meer winst dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde onder meer van lagere grondstofprijzen, die het echter ook deels doorberekende aan klanten. Daardoor liep de omzet licht terug.

AEX

Pharming zag zijn verlies vorig jaar flink teruglopen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet uit productverkopen namen flink toe. Atrium zag de huurinkomsten kleiner worden, het vastgoedbedrijf had last van kortingen aan huurders in Rusland om de bezettingsgraad op niveau te houden.

Beursuitbater Euronext maakte woensdag nabeurs bekend dat ABN AMRO per maandag 21 maart deel uitmaakt van de AEX-index, evenals SBM Offshore. Van de AEX naar de MidKap gaan de Egyptische kunstmestproducent OCI en verzekeraar Delta Lloyd. Ook WDP en Intertrust krijgen een plek in de MidKap. Toeleverancier aan apotheken Fagron en onlinebroker BinckBank verdwijnen juist uit die index en komen bij de kleinere fondsen te staan. In de zogenoemde AScX-index worden verder vermogensbeheerder Van Lanschot en biotechnologiebedrijf Probiodrug opgenomen. Stamcelbank Esperite en pigmentfabrikant Holland Colours gaan van de AScX-lijst naar de lokale fondsen.

Euro

De AEX-hoofdindex sloot woensdag met een winst van 0,6 procent op 435,56 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 663,39 punten. De belangrijkste graadmeters op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent omhoog.

De euro was voorbeurs 1,0970 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent naar 38,10 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 40,73 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen