ECO10 mrt '16 09:53

Stichting komt met tuchtklacht tegen Rabobaas

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Renteswapschadeclaim heeft een tuchtklacht ingediend tegen Rabobank-topman Wiebe Draijer.

ANP
ANP

De bestuursvoorzitter zou vorige maand in een interview met het AD ten onrechte hebben gezegd dat uit onderzoek van de bank bleek dat Rabo geen valsheid in geschrifte pleegde bij de afhandeling van renteswapdossiers.

Volgens de claimorganisatie verzweeg Draijer in het gesprek met de krant dat toezichthouder AFM de bank enkele weken eerder op stukken had gewezen waaruit zou blijken dat wel dergelijke misstappen waren begaan. Rabobank zou mkb-ondernemers met ingewikkelde financiële producten documenten hebben laten ondertekenen, die op een oude datum werden gedateerd.

Stichtingsvoorzitter Pieter Lijesen liet donderdag weten dat Draijer met de uitspraak naar zijn mening in strijd heeft gehandeld met de bankierseed. Lijesen verwacht dat de tuchtcommissie binnen een maand met een antwoord komt. Rabobank zegt de klacht zelf nog niet ontvangen te hebben en wil ook niet inhoudelijk reageren.

Renteswapschadeclaim is met meerdere banken in een juridische strijd verwikkeld, omdat de stichting via de rechter schadevergoedingen probeert af te dwingen voor mkb-ondernemers die zich gedupeerd voelen vanwege aan hen verstrekte renteswaps. De complexe producten zijn bedoeld om renterisico's af te dekken. Banken hebben bij de verkoop ervan echter vaak een te rooskleurig beeld geschetst van de risico's, waardoor sommige bedrijven in de problemen zijn gekomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen