ECO10 mrt '16 22:23

Wall Street onbewogen na ECB-spektakel

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn donderdag zonder grote uitslagen gesloten.

ANP
ANP

Net als in Europa was het aanvankelijke enthousiasme over de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de ECB van korte duur.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 16.995,13 punten. De brede S&P 500 sloot ook vlak, op 1989,57 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent achteruit naar 4662,16 punten.

Voorbeurs zorgde de ECB voor spektakel door al zijn rentetarieven te verlagen en de opkoop van obligaties uit te breiden. Daarnaast kunnen banken geld toe krijgen als ze geld lenen bij de ECB om hun eigen kredietverlening op te voeren. In Europa en op Wall Street verdween de euroforie hierover echter al snel, door de zorg dat de ECB hiermee zijn instrumenten om de groei en inflatie aan te jagen heeft opgebruikt.

Olieprijs

Daarnaast woog de verdere daling van de olieprijs op de beurs. Amerikaanse olie werd bijna 1 procent goedkoper bij 37,95 dollar per vat, mede doordat er weinig schot lijkt te zitten in de plannen van de OPEC om de olieproductie te bevriezen.

Twitter zakte 6 procent in het rood. Volgens The Wall Street Journal wil het internetbedrijf zijn salarissen verhogen om te voorkomen dat talentvolle medewerkers hun heil elders zoeken.

Dollar General

De Dow Jones werd aangevoerd door farmaceut Merck, chipfabrikant Intel en olieconcern Chevron. Zij wonnen ruim 1 procent. Chemiebedrijf DuPont sloot de rij met een min van 2 procent.

Bij de kleinere bedrijven werd Dollar General bijna 11 procent meer waard. De keten van goedkope winkels presenteerde betere jaarcijfers dan verwacht.

Uitkeringsaanvragen

Amerikaanse beleggers kregen voorbeurs nog een meevallend cijfer over de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. Die zijn vorige week gedaald naar het laagste niveau in vijf maanden.

De euro was met 1,1185 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Vlak na het rentebesluit van de ECB zakte de euro nog tot 1,0822 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen