ECO11 mrt '16 11:56

'Gratis geld' domineert op beursvloeren

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beursgraadmeters stonden vrijdag aan het einde van de ochtend op forse winst.

ANP
ANP

Daags nadat ECB-voorzitter Mario Draghi nieuwe stappen aankondigde om de inflatie aan te jagen, leek het vooruitzicht van ,,easy money" het uiteindelijk te winnen van de zorgen voor de langere termijn.

De AEX-index stond tegen het middaguur 2,6 procent hoger op 441,37 punten. Bijna alle fondsen stonden in de plus. Alleen digitaal beveiliger Gemalto boekte een klein verlies (min 0,8 procent). De MidKap steeg 1,9 procent tot 667,81 punten. Bij de middelgrote fondsen waren geen verliezers.

De indices in Parijs en Frankfurt wonnen bijna 3 procent. De FTSE in Londen ging 1,6 procent omhoog.

Verslaafd aan easy money

Beleggers zijn na een wirwar van emoties op donderdag, toen winst en verlies elkaar in rap tempo afwisselden, nu toch blij met het ,,gratis geld" dat Draghi uitdeelt, zo legde Erwin Blok van Ambassador Investments uit. ,,Beleggers zijn enigszins verslaafd aan easy money." Wel zet hij vraagtekens zet bij de duurzaamheid van de maatregelen op de lange termijn. ,,Het kortetermijndenken heeft de overhand."

De graadmeters gingen over een breed front vooruit, onder aanvoering van de financiële sector en de grondstofbedrijven. ING (plus 6 procent) en ArcelorMittal (plus 4,5 procent) voerden de hoofdindex op het Damrak aan. In de MidKap toonde roestvrijstaalfabrikant Aperam zich met een winst van ruim 5 procent het beste jongetje van de klas. Elders in Europa was het beeld niet anders.

AMG

In Londen verloor Old Mutual 3,4 procent. Beleggers konden de aangekondigde opsplitsing van de vermogensbeheerder niet waarderen.

In Amsterdam stonden Advanced Metallurgical Group (AMG) en Beter Bed in de belangstelling nadat voorbeurs de boeken werden geopend. Beleggers wisten het nieuws dat AMG vorig jaar zijn schuldenlast heeft afgelost wel te waarderen. AMG, dat zich nu richt op groei door overnames, werd door beleggers 5 procent hoger gezet.

Euro

De economische vooruitzichten voor Beter Bed (plus 0,6 procent) zijn volgens de onderneming onverminderd gunstig. De beddenverkoper verwacht dit jaar te kunnen blijven profiteren van onder meer de aantrekkende huizenmarkt, die wordt ondersteund door de lage hypotheekrente.

De euro was 1,1095 dollar waard, tegen 1,1185 dollar bij het Europese slot donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent naar 38,60 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder en kostte 40,82 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen