ECO15 mrt '16 15:52

Verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag over een breed front omlaag.

ANP
ANP

De beurshandel deed een stapje terug na de winsten van de afgelopen tijd. De grondstoffensector stond onder druk door de lagere prijzen van olie en andere grondstoffen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent lager op 442,26 punten. De MidKap stond 0,6 procent in de min op 671,86 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,8 procent.

Altice stond onderaan de AEX met een verlies van ruim 4 procent na de presentatie van zijn jaarcijfers. Met name de vooruitzichten van het kabelbedrijf konden beleggers niet bekoren. Staalconcern ArcelorMittal daalde 3,4 procent en Shell ging 1,2 procent omlaag.

MidKap

Delta Lloyd verloor ruim 2 procent. Aandeelhouders van de verzekeraar stemmen woensdag over de voorgestelde claimemissie. Een beroep van aandeelhouders om de stemming te voorkomen werd door een rechter maandag van tafel geveegd.

In de MidKap was roestvrijstaalproducent Aperam de grootste daler met een min van 4,4 procent.

Grand Marnier

In Londen kregen de mijnbouwers forse klappen. Zo verloor BHP Billiton meer dan 6 procent, Anglo American zakte 10,3 procent en Glencore ging 5 procent onderuit, net als Rio Tinto.

In Parijs was de handel in het aandeel Grand Marnier, evenals maandag, opgeschort. Het Italiaanse drankenconcern Campari neemt zijn Franse branchegenoot over voor 684 miljoen euro. Campari steeg in Milaan ruim 1 procent op het nieuws.

Euro

Volkswagen verloor in Frankfurt 2,7 procent. De automaker heeft in Duitsland een claim aan zijn broek hangen van 3,3 miljard euro als gevolg van het dieselschandaal. In de Verenigde Staten waren eerder al schadevergoedingen tegen het concern ingediend.

De euro was 1,1088 dollar waard, tegen 1,1102 dollar bij het Europese slot maandag. Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 36,47 dollar per vat. Brent zakte 1,4 procent tot 38,96 dollar.

Gerelateerde artikelen