ECO16 mrt '16 19:23

Fed houdt rente ongewijzigd

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, heeft woensdag zoals verwacht het rentetarief ongemoeid gelaten.

Het renteniveau van 's werelds grootste economie blijft daardoor tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

De verwachtingen voor de renteverhogingen dit jaar zijn wel teruggeschroefd. De centrale bank rekende eind vorig jaar nog op vier rentestappen in 2016, dat zijn er nu twee. De financiële markten wachten nu op de toelichting van Fed-preses Janet Yellen op de beslissing. Zij liet eerder weten dat een geleidelijke verhoging van de rente gepast zou zijn, maar dat de timing van rentestappen afhangt van de economische ontwikkelingen en de situatie op de financiële markten. De vooruitzichten zijn daarbij de laatste weken onzekerder geworden, mede door de sterk dalende grondstofprijzen en de onrust op de wereldwijde aandelenmarkten.

De Fed besloot in januari de rente onveranderd te laten, nadat in december voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de Verenigde Staten werd verhoogd.

Inflatie

De bank verwacht verder dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 1,2 procent, waar eerder een prognose van 1,6 procent stond. Volgend jaar wordt een inflatie voorzien van 1,9 procent en in 2018 van 2 procent. De Amerikaanse werkloosheid zal in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen op zo'n 4,6 procent, gelijk aan de verwachting voor 2017. In 2018 zal de werkloosheid uitkomen op 4,5 procent. In februari stond het werkloosheidsniveau van de grootste economie ter wereld op 4,9 procent.

In een toelichting gaf Yellen aan dat de rentestappen van de Fed niet worden ,,ingeperkt" door stimuleringsmaatregelen van de centrale banken in Europa en Japan. Die zorgen volgens haar wel voor overvloed, maar maken het niet onmogelijk voor beleidsmakers in de VS om een andere richting op te bewegen. Ze sprak verder over een aantrekkende arbeidsmarkt, ondanks de risico's van wereldwijde en financiële ontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen