ECO17 mrt '16 16:00

Banken verliezen flink op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden donderdag halverwege de middag in de min.

ANP
ANP

Het sentiment werd bepaald door de bijgestelde verwachtingen voor de rente in de Verenigde Staten, die zorgen over de staat van de grootste economie ter wereld voeden. Bankaandelen in heel Europa leden flinke verliezen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 15.45 uur 0,4 procent in de min op 441,96 punten. De MidKap verloor 0,4 procent naar 672,09 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,9 procent tot 1,4 tot procent in. De FTSE in Londen deed het met een beperkt verlies van 0,1 procent beter.

ING was met een verlies van 2,2 procent een van de grootste dalers onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Deutsche Bank leverde in Frankfurt 3,1 procent in en BNP Paribas verloor in Parijs 3 procent. In Milaan kelderde Banco Popolare bijna 14 procent. Het financiële concern ziet de ECB dwarsliggen bij een fusie met Banco Popolare di Milano. In Londen stonden Barclays en RBS ieder 2,2 procent in de min.

Euro

Grondstoffenbedrijven profiteerden van de zwakkere dollar. Staalfabrikant ArcelorMittal was met een plus van 8,2 procent de koploper in de AEX. In de Midkap was toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore met een winst van 0,9 procent een van de grootste stijgers. De mijnbouwbedrijven Anglo American, Glencore, BHP Billiton and Rio Tinto stegen 4,7 procent tot 9,3 procent in Londen.

De olieprijzen zaten ook in de lift. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 39,60 dollar per vat en Brent ging 1,6 procent omhoog naar 40,98 dollar per vat. De euro steeg op de renteplannen van de Fed flink tot 1,1310 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Gerelateerde artikelen