ECO18 mrt '16 09:14

Lichte openingswinsten op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag met lichte winst aan de handel begonnen.

ANP
ANP

Dat was voldoende voor de AEX-hoofdindex om het hoogste niveau van dit jaar te bereiken. De andere toonaangevende aandelenmarkten in Europa toonden in de vroege handel een gemengd beeld.

De AEX stond na zo'n drie kwartier handel 0,1 procent hoger op 444,33 punten. De MidKap kreeg er 0,5 procent bij en kwam op 679,96 punten. De leidende graadmeters in Londen en Parijs noteerden winsten tot 0,2 procent, de DAX in Frankfurt leverde 0,1 procent in.

Richtinggevend nieuws was schaars. Wel werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari sterker zijn gedaald dan economen hadden voorzien. De producentenprijzen gelden als een indicator voor toekomstige inflatie.

OCI

Delta Lloyd mocht zich even koploper noemen in de AEX, maar zakte terug tot een winst van nog maar 0,3 procent. De verzekeraar kondigde aan dat details over de geplande aandelenuitgifte van 650 miljoen euro op 23 maart in een prospectus worden gepubliceerd.

Sterkste stijger onder de hoofdfondsen was OCI. De kunstmestproducent, die binnenkort niet meer tot de hoofdfondsen behoort, werd 1,2 procent meer waard. Grote verliezer in de vroege handel was staalconcern ArcelorMittal dat 3,6 procent verloor.

Olie

Galapagos was met een winst van 3,3 procent de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen. Het biotechnologiebedrijf meldde goede resultaten in een klinisch onderzoek naar de effectiviteit van een medicijn tegen de ziekte van Crohn.

Aan de recente opmars van de olieprijzen kwam vrijdag voorlopig een einde. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 40,05 dollar per vat. De Brentprijs, die geldt voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde met 0,5 procent tot 41,32 dollar per vat.

De euro was 1,1277 dollar waard, tegen 1,1329 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen