ECO20 mrt '16 16:15

Beleggers krijgen blik op economie

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beurshandelaren moeten het de komende, verkorte beursweek stellen met een redelijk rustige agenda.

ANP
ANP

Aan het einde van de week werpen nieuwe cijfers wel een scherper licht op de staat van de Europese en Amerikaanse economie.

Donderdag publiceert onderzoeksbureau Markit zijn eerste schattingen van de huidige economische groei in Duitsland, Frankrijk en de eurozone als geheel. Dat gebeurt aan de hand van de inschattingen van inkoopmanagers, die worden gezien als een goede graadmeter voor de activiteit in de industrie en bij dienstenleveranciers.

Markit levert donderdag vergelijkbare cijfers over de groei van de industrie in de Verenigde Staten. Vrijdag wordt bovendien de nieuwe, officiële raming van de groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar gepubliceerd. Economen verwachten in doorsnee geen bijstelling van de plus van 1 procent die eerder voor die periode werd gemeld.

Huizenmarkt VS

Andere belangrijke economische indicatoren deze week zijn de maandelijkse peilingen van het vertrouwen van beleggers, consumenten en producenten in Duitsland. In de VS staan verder nog cijfers over de huizenmarkt en de orders voor duurzame goederen op de rol. Het CBS komt met gegevens over de investeringen en de consumptie in Nederland.

In Amsterdam komt Delta Lloyd woensdag met de details van zijn claimemissie. Afgelopen week gaven aandeelhouders na veel gesteggel het groene licht voor de transactie, die het kapitaal van de verzekeraar met 650 miljoen euro moet versterken.

Nieuwe invulling

De indices aan het Damrak kennen vanaf maandag een nieuwe invulling. ABN AMRO en SBM Offshore keren terug in de AEX, waar ze de plaats innemen van OCI en Delta Lloyd. Die zakken één divisie, naar de MidKap. Die lijst van middelgrote bedrijven wordt verder aangevuld met WDP en Intertrust, terwijl BinckBank en Fagron een plek krijgen tussen de kleinere bedrijven van de AScX.

De aandelenbeurzen in Europa en op Wall Street blijven op Goede Vrijdag (25 maart) dicht. In de VS wordt de handel maandag 28 maart hervat. In Europa krijgen handelaren ook op Tweede Paasdag vrij.

Gerelateerde artikelen