ECO29 mrt '16 09:40

AEX opent met winst na lang weekend

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag na vier dagen rust met winst geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen toonden een positief beeld op de eerste dag na het lange paasweekeinde.

De Amsterdamse AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,2 procent in de plus op 442,69 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 666,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,9 tot 1,2 procent.

In de markt zijn de ogen deze week vooral gericht op de Verenigde Staten. Dinsdag geeft Fed-president Janet Yellen een speech, waarbij uiteraard scherp wordt gelet op aanwijzingen over de timing van de volgende renteverhoging in de VS. Op vrijdag volgt het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Financiële bedrijven

NN Group hoorde bij de grotere winnaars in de AEX. De verzekeraar won 2,6 procent, mede omdat HSBC het aandeel aanwees als een van zijn favorieten. Ook andere financiële bedrijven waren in trek. Aegon won 2,7 procent, ING en ABN AMRO werden 1,5 en 2,5 procent meer waard.

ArcelorMittal was opnieuw lijstaanvoerder in de AEX, ditmaal met een plus van 3,6 procent. De staalfabrikant was een van de grootste verliezers aan het Damrak van 2015, maar toont in 2016 vooralsnog een redelijk herstel. Supermarktbedrijf Ahold (min 0,6 procent) was de enige verliezer onder de hoofdfondsen, na een afwaardering door analisten van Exane.

Noordzee

Shell kreeg er 1,2 procent bij. De Britse krant Sunday Times meldde afgelopen weekeinde dat het concern kopers zou zoeken voor een deel van zijn activiteiten in de Noordzee.

Bij de kleinere bedrijven werd Refresco 2,5 procent meer waard. De Rotterdamse bottelaar neemt zijn Nederlandse branchegenoot DIS voor 72 miljoen euro over. Daarmee versterkt Refresco zijn positie op de markt voor A-merken.

De olieprijs ging dinsdagochtend omlaag. Brent was met 39,74 dollar per vat 1,3 procent goedkoper dan een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 38,86 dollar.

De euro was met 1,1175 dollar ongeveer evenveel waard als voor het lange weekeinde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen