ECO29 mrt '16 09:56

NN moet compenseren in woekerpoliszaak

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft aan het kortste eind getrokken in een woekerpoliszaak die liep bij klachteninstituut Kifid.

ANP
ANP

De verzekeraar moet de eerste kosten van een beleggingsverzekering vergoeden en over de brug komen met een hogere compensatie in verband met een meeverzekerd overlijdensrisico, oordeelde de geschillencommissie die de zaak behandelde.

Het gaat om een relatief kleine zaak, maar de uitspraak biedt volgens Kifid aanknopingspunten voor eventuele collectieve schadeclaims. De betreffende consument had van de verzekeraar geen heldere informatie gekregen over de kosten die in rekening werden gebracht.

De geschillencommissie bepaalde in 2013 al dat NN hiermee tekort was geschoten in zijn informatieplicht. Maar een eindoordeel liet op zich wachten omdat het Kifid in 2014 besloot alle lopende woekerpoliszaken aan te houden in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

De naleving van de informatieplicht telt zwaar in zaken over woekerpolissen. De geschillencommissie heeft nog drie andere einduitspraken gedaan in de bulk van ruim 400 woekerpolisklachten, die bij het Kifid in behandeling zijn. Bij een daarvan, tegen ABN AMRO, is besloten dat het financiële concern de beheerskosten moet vergoeden, omdat daarover vooraf onvolledig en onduidelijk gecommuniceerd was. In twee andere zaken zijn de verzekeraars in het gelijk gesteld, omdat wel tijdig voldoende informatie was verstrekt. Dit betrof klachten tegen Aegon en tussenpersoon Vlieg Adviesgroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen