ECO29 mrt '16 17:50

AEX sluit hoger

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag overwegend hoger gesloten, na een rustige sessie.

ANP
ANP

De afwachtende handel hing mogelijk samen met een speech die president Janet Yellen van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, na sluiting van de beurzen geeft. Mogelijk valt uit haar woorden iets op te maken over wanneer de Fed de rente verder zal verhogen.

De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 440,37 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 663,18 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs kregen er respectievelijk 0,4 procent en 0,9 procent bij. De beurs in Londen sloot nagenoeg onveranderd.

Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was Randstad met een winst van 2,3 procent, gevolgd door ABN AMRO dat 2,2 procent won. SBM Offshore was met een verlies van 2,7 procent de grootste daler, gevolgd door Ahold dat 1,4 procent inleverde. Bij de middelgrote fondsen leverde Delta Lloyd 7,7 procent in. Vastned was daar de grootste stijger en dikte 3,2 procent aan.

Nationale-Nederlanden

In de AEX viel ook NN Group (Nationale-Nederlanden) op. De verzekeraar heeft een nederlaag geleden in een woekerpoliszaak voor het klachteninstituut Kifid. Aan de andere kant heeft de Britse bank HSBC het financiële bedrijf opgenomen in zijn lijstje van favoriete Europese aandelen. Het aandeel steeg 1,5 procent.

Bij de kleinere bedrijven werd Refresco 3,1 procent meer waard. De Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar neemt zijn Nederlandse branchegenoot DIS voor 72 miljoen euro over. Daarmee versterkt Refresco zijn positie op de markt voor A-merken.

Gazprom

In Frankfurt won E.ON 0,3 procent. De Duitse energiereus wist sneller dan voorzien nieuwe leveringsafspraken te maken met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Dat leidde tot een verhoging van de winstprognose.

De olieprijzen gingen omlaag. Brentolie was met 38,95 dollar per vat 3,3 procent goedkoper dan een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,3 procent tot 38,09 dollar. De euro was 1,1196 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het scheiden van de Europese markt voor het lange paasweekeinde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen