ECO30 mrt '16 09:26

S&P verlaagt groeiprognoses voor eurozone

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (AFN) - De economische groei in de eurozone pakt dit jaar lager uit dan eerder was voorzien.

EPA
EPA

Dat komt mede door de onrust op de financiële markten in de eerste paar weken van het jaar, schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een woensdag gepubliceerd rapport.

S&P gaat er nu van uit dat de economie van het eurogebied als geheel in 2016 met 1,5 procent groeit. In november rekende de firma nog op een expansie van 1,8 procent. Voor volgend jaar wordt een economische groei voorzien van 1,6 procent. De verlaging hangt samen met de slechtere vooruitzichten voor de wereldeconomie en daarmee de export.

Toch is S&P optimistisch. De huidige groei wordt vooral gedragen door een sterk herstel van de consumptie, en de fundamenten waar dat op rust blijven sterk, aldus de kredietbeoordelaar. Daarnaast wordt voor zowel dit jaar als 2017 een groei van de werkgelegenheid voorzien. Ook de bedrijfsinvesteringen trekken in de meeste landen aan.

Marktsentiment

Volgens hoofdeconoom Jean-Michel Six is sinds eind februari het marktsentiment wereldwijd verbeterd. ,,En in Europa is een nieuw pakket stimulerende maatregelen dat de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde, goed ontvangen.'' De ECB kondigde onlangs aan de rente verder te verlagen en in een versneld tempo schuldpapier te gaan opkopen om de lage inflatie op te drijven.

Dit jaar verwacht S&P nog een beperkt effect van het ECB-beleid op de prijsontwikkeling. De inflatieverwachting is fors neerwaarts bijgesteld, van 1,1 naar 0,4 procent. Voor 2017 voorzien de economen van S&P een geldontwaarding van 1,4 procent. Dat was eerder 1,5 procent.

Inflatie

S&P benadrukt dat het beleid centrale banken een afnemend effect heeft op inflatie en economische groei, omdat zij nu eenmaal geen invloed kunnen uitoefenen op de prijzen van grondstoffen en buitenlandse valuta's. Daarnaast ontbreekt het aan ,,luchtsteun'' van regeringen, die meer hervormingen zouden moeten doorvoeren om de concurrentiepositie te verstevigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen