ECO30 mrt '16 15:57

Positivisme heerst op beurzen Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese graadmeters stonden woensdagmiddag eensgezind op winst.

In Amsterdam zagen met name bedrijven gerelateerd aan de olie-industrie hun beurswaarde stijgen. Die profiteerden van de stijging van de olieprijs. Ook uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen, waaruit viel op te maken dat de Amerikaanse centrale bank behoedzaam blijft in zijn rentebeleid, deed het sentiment goed.

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,8 procent hoger op 448,17 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 675,69 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 2,2 procent.

In de hoofdindex stonden SBM Offshore, Boskalis, Vopak en Shell bovenaan met koerswinsten tot 5,2 procent. NN Group (Nationale-Nederlanden) sloot de rij met een verlies van 0,8 procent. Ook TNT en Aegon stonden lager.

Afval

Bij de middelgrote fondsen ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een stijging van 6,5 procent, gevolgd door verzekeraar Delta Lloyd die 4,9 procent won.

Inverko zag ruim 34 procent van zijn beurswaarde verdampen. De afvalverwerker ziet gezien de aanhoudende financiële problemen en tegenvallende resultaten geen toekomst meer als zelfstandige, beursgenoteerde onderneming. Met behulp van externe adviseurs worden de strategische opties momenteel in kaart gebracht.

Olie

In Frankfurt steeg Metro bijna 13 procent. Het Duitse detailhandelsconcern, moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro, wil zichzelf opsplitsen in twee onafhankelijke delen, om zo de waarde van de onderneming te vergroten.

De olieprijzen gingen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 39,37 dollar. Brent werd 2,5 procent duurder op 40,12 dollar.

De euro was 1,1310 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het Europese slot dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen