ECO30 mrt '16 17:50

Oliesector gewild op beurzen Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan.

ANP
ANP

Met name bedrijven gerelateerd aan de olie-industrie konden rekenen op een bovengemiddelde belangstelling. Ze profiteerden onder meer van de stijging van de olieprijs. Ook eerdere uitlatingen van Fed-voorzitter Janet Yellen, die predikte dat de Amerikaanse centrale bank behoedzaam zal zijn met het verhogen van de rente, deden het sentiment goed.

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 1,3 procent hoger op 446,24 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 675,28 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,8 procent.

In de hoofdindex was SBM Offshore dagwinnaar met een winst van 4,8 procent. Ook Boskalis (plus 4,1 procent), Vopak (plus 3,5 procent) en Shell (plus 2,9 procent) behoorden tot de sterkste stijgers. Elders in Europa deden olieconcerns het onverminderd goed. Zo won Total in Parijs 2,3 procent. In Madrid ging Repsol 2 procent vooruit, terwijl BP in Londen 2,8 procent aan beurswaarde won.

Amsterdam

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 38,49 dollar. Brent werd 0,9 procent duurder op 39,74 dollar. Uit cijfers van de Energy Information Administration (EIA) bleek dat de voorraden ruwe olie minder sterk waren opgelopen dan voorzien.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een stijging van 6,5 procent.

Frankfurt

Inverko zag ruim 42 procent van zijn beurswaarde verdampen. De afvalverwerker ziet gezien de aanhoudende financiële problemen en tegenvallende resultaten geen toekomst meer als zelfstandige, beursgenoteerde onderneming. Met behulp van externe adviseurs worden de strategische opties momenteel in kaart gebracht.

In Frankfurt steeg Metro 11,5 procent. Het Duitse detailhandelsconcern, moederbedrijf van onder meer Media Markt en Makro, wil zichzelf opsplitsen in twee onafhankelijke delen, om zo de waarde van de onderneming te vergroten.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het Europese slot dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen