ECO31 mrt '16 11:48

VS en China nog belangrijker voor handel EU

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten en China zijn vorig jaar nog belangrijker geworden als handelspartners van de Europese Unie.

ANP
ANP

Rusland moest daarentegen opnieuw terrein prijsgeven. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd overzicht van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De VS waren vorig jaar goed voor 18 procent van Europa's export en import van goederen, China voor 15 procent. De Amerikanen zijn daarbij de belangrijkste exportpartner, uit China importeert de EU het meest. Het belang van de VS liet lange tijd een daling zien, maar vertoont sinds 2011 weer een opgaande trend. China is al jaren flink in opkomst. De handel met het land is sinds 2002 ruimschoots verdubbeld.

Het aandeel van Rusland in de handel van de EU bedroeg in 2012 nog ongeveer 10 procent, maar is door alle spanningen van de laatste jaren teruggezakt naar 6 procent. De derde handelspartner van de EU is tegenwoordig Zwitserland. De goederenstroom met het door de unie ingesloten Alpenland is al jaren stabiel op ongeveer 7 procent van de totale uitvoer en invoer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen