ECO31 mrt '16 17:44

Beurzen sluiten bewogen kwartaal in mineur af

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen zijn donderdag met duidelijke verliezen de handel uitgegaan.

ANP
ANP

Op de laatste handelsdag van een zeer bewogen kwartaal op de financiële markten waren vooral bankaandelen uit de gratie.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,4 procent lager op 440,11 punten. De MidKap leverde 0,2 procent in en kwam op 674,12 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met verliezen tot 1,3 procent.

De AEX is daarmee toch weer onder de slotstand van 2015 (441,82 punten) gedoken. De hoofdgraadmeter kende het afgelopen kwartaal grote pieken en dalen, maar is dus per saldo niets opgeschoten.

Opmars euro

De euro zette zijn recente opmars voort en kwam kortstondig boven de 1,14 dollar, voor het eerst sinds oktober vorig jaar. Bedrijven die veel exporteren, hebben daar last van. Dat geldt bijvoorbeeld voor Unilever. Het voedings- en wasmiddelenconcern stond met een verlies van 2,3 procent onderaan de AEX.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam behoorde ook ING tot de sterkste verliezers met een min van 2,2 procent. Branchegenoot Deutsche Bank verloor in Frankfurt 1,4 procent, het Britse Barclays werd in Londen 1,1 procent minder waard.

Sterkste stijger

Sterkste stijger in de AEX was ArcelorMittal. Het staalconcern was de grootste verliezer van 2015, maar laat de laatste weken herstel zien. Een positief analistenrapport van Berenberg, dat het aandeel op zijn kooplijst heeft gezet, droeg donderdag bij aan een koerswinst van 3,3 procent.

Delta Lloyd behoorde met een winst van 1,1 procent tot de grootste winnaars in de MidKap. De verzekeraar besteedt de operationele activiteiten rond zijn schadeverzekeringen uit aan een nieuw op te richten bedrijf. Koploper bij de middelgrote fondsen was chemicaliëndistributeur IMCD met een winst van 3,4 procent.

TUI omhoog

In Frankfurt won TUI 5 procent. Het reisbedrijf liet weten dat de zomerboekingen beter lopen dan een jaar geleden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent tot 38,62 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 39,71 dollar per vat. De euro was 1,1390 dollar waard, tegen 1,1323 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen