ECO1 apr '16 08:07

Auto's vaker teruggeroepen naar de garage

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Automakers hebben afgelopen jaar veel vaker auto's teruggeroepen naar de garage vanwege een mogelijk mankement of vanwege milieuperikelen.

ANP
ANP

In 2015 werden 261 zogeheten recalls gepubliceerd, een stijging van 26 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens toezichthouder RDW, die vrijdag zijn jaarverslag publiceerde, komt de stijging doordat fabrikanten meer gebruik maken van de mogelijkheid om auto's terug te roepen. Ook dragen problemen met onderdelen, zoals bijvoorbeeld airbags, bij aan de stijging. Heeft zo'n onderdeel een storing, dan moeten vaak meerdere merken een recall doen.

Ook volgt de RDW actief terugroepacties buiten Europa en onderzoekt het of deze storingen ook betrekking hebben op voertuigen die in Nederland rond rijden.

Takata

Onder meer door de airbags van de Japanse producent Takata moesten afgelopen jaar veel auto's terug naar de garage. De airbags kunnen bij het opblazen ontploffen, waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Daardoor zijn wereldwijd al zeker tien mensen om het leven gekomen.

Ook Volkswagen ging door het stof vanwege het dieselschandaal. Het kondigde vorig jaar al aan dat wereldwijd miljoenen auto's terug naar de garage moeten, maar dat zal veelal dit jaar gebeuren. Binnenkort start de RDW in ieder geval een speciaal testprogramma dat samen met TNO is opgezet om eventuele fraude, zoals bij Volkswagen, beter te kunnen opsporen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen