ECO1 apr '16 09:17

Minister: uitstel kilometerheffing zinloos

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL/HAZELDONK (ANP) - Uitstel van de kilometerheffing voor vrachtwagens in België is zinloos en niet aan de orde.

ANP
ANP

Dat zei de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts vrijdag in reactie op de 'chaos' die op de eerste dag ontstond.

De invoering van de kilometerheffing ging gepaard met veel protest en verkeersopstoppingen. Vrachtwagenchauffeurs in Wallonië blokkeerden verkeerswegen en aan de Nederlands-Belgische grens stonden sommige vrachtwagens wel twee uur langs de kant om het benodigde tolkastje te installeren.

Weyts toont weinig begrip voor de kritiek op de lange wachtrijen aan de grens. ,,Vrachtwagenbestuurders konden al maanden op voorhand, sinds oktober 2015, een bakje aanvragen", aldus Weyts tegen de Vlaamse zender VTM. De heffing uitstellen heeft volgens hem geen zin. ,,Want dan wordt de aankoop ook opnieuw uitgesteld".

Mislukking

Volgens de Waalse minister van Begroting Christophe Lacroix is uitstel ,,technisch onmogelijk''. Weyts wees er verder op dat ook de start van het tolsysteem in Duitsland niet soepel verliep. Hij rekent erop dat de problemen in België snel zijn opgelost.

De Belgische transportfederatie Febetra spreekt van ,,een volledige mislukking’’ en een ,,complete chaos''. Kastjes zouden niet voorradig zijn en vaak niet werken. Bovendien zouden servicepunten dicht zijn en callcenters onbereikbaar. De federatie heeft contact gezocht met de bevoegde overheden en eist dat direct een werkbare oplossing wordt gezocht. Ook uit Frankrijk klinken kritische geluiden.

Uitstel

Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de levering van de kastjes. TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is de schade door vertragingen en overlast te gaan verhalen.

Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden zijn vanaf vrijdag verplicht in hun cabine een kastje te plaatsen dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen