ECO1 apr '16 10:15

'Tata Steel kijkt naar ThyssenKrupp'

Auteur: ANP Nieuws

FRANKFURT (ANP) - ThyssenKrupp, het grootste staalconcern van Duitsland, staat in de belangstelling van het Indiase Tata Steel.

EPA
EPA

Dat meldde de krant Rheinische Post op basis van anonieme Duitse overheidsfunctionarissen.

Tata Steel zou een belang willen nemen in de staalactiviteiten van ThyssenKrupp, dat verder ook bijvoorbeeld industriële apparatuur maakt. De onderhandelingen tussen de twee zijn in een vergevorderd stadium, aldus de bronnen. Daarbij gaat de voorkeur in eerste instantie uit naar een samenwerkingsovereenkomst, waarbij Tata Steel later zijn belang in ThyssenKrupp kan vergroten.

Een woordvoerder van ThyssenKrupp wilde geen commentaar geven. Wel verwees hij naar eerdere opmerkingen van topman Heinrich Hiesinger, die heeft aangegeven dat consolidatie op de Europese staalmarkt ,,logisch'' zou zijn vanwege overcapaciteit. Het aandeel ThyssenKrupp stond op de beurs in Frankfurt flink in de belangstelling en noteerde omstreeks 10.30 uur ruim 6 procent hoger.

Marktomstandigheden

Eerder deze week werd nog bekend dat Tata Steel, de eigenaar van de hoogovens in IJmuiden, van plan is zijn verlieslijdende Britse activiteiten te verkopen.

Tata Steel heeft net als andere staalbedrijven in Europa te kampen met zeer lastige marktomstandigheden vanwege een zwakke vraag en het overaanbod op de markt. Dat komt mede door de grote export van goedkoop Chinees staal. Ook is er sprake van hoge productiekosten in Europa, aldus Tata Steel onlangs. Het bedrijf denkt dat de moeilijke marktcondities voorlopig zullen aanhouden.

Combinatie

Volgens analisten zou een verkoop van de Britse activiteiten de Nederlandse divisie van Tata Steel beschikbaar maken voor een combinatie met de staalactiviteiten van ThyssenKrupp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen