ECO1 apr '16 11:19

'Amazon overweegt belang in rivaal TomTom'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Amazon neemt mogelijk een belang in HERE, de voormalige kaarten- en navigatietak van Nokia.

EPA
EPA

Het Amerikaanse internetbedrijf is daarover in gesprek met de eigenaren, de Duitse autobouwers BMW, Audi en Mercedes. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

BMW, Audi en Mercedes namen de belangrijke concurrent van het Nederlandse TomTom vorig jaar over van Nokia. Het Finse technologiebedrijf heeft ook zijn mobieltjestak verkocht en legt zich volledig toe op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken. De nieuwe eigenaars praten al langer met mogelijke nieuwe investeerders, maar dan vooral binnen de autobranche.

De drie autobouwers zouden in Amazon een goede partij zien, omdat het bedrijf veel kennis op het gebied van zogenoemde cloudtechnologie in huis heeft. Die heeft HERE nodig om actuele verkeersinformatie te verzamelen en door te geven aan zijn gebruikers. Betrouwbare navigatie- en communicatietechnologie is daarnaast een vereiste bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Concurrentieslag

Voor Amazon kan een belang in HERE interessant zijn omdat het bedrijf zo eigen navigatietechnologie met actuele verkeersinformatie in huis haalt. Dat kan een voordeel zijn in de concurrentieslag met andere webwinkelbedrijven. Een snelle bezorging, soms binnen een of twee uur na bestelling, is daarbij van groot belang.

Andere autobedrijven blijven ook welkom, omdat met meer aangesloten wagens de betrouwbaarheid van de verkeersinformatie kan worden verbeterd. Onder meer Renault heeft al belangstelling getoond, en ook Ford is volgens ingewijden geïnteresseerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen