ECO1 apr '16 13:13

'Bevriezen olieproductie hangt af van Iran'

Auteur: ANP Nieuws

RIYAD (ANP) - Saudi-Arabië is alleen bereid de olieproductie te bevriezen als Iran en andere grote producenten dat ook doen.

EPA
EPA

Dat heeft plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Daarmee herhaalde hij de positie van Riyad over een eventuele productiebevriezing.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over het bevriezen van de productie. Bij het vorige overleg in februari werd het voorstel geopperd om de productie op het niveau van januari te handhaven, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

,,Als alle landen instemmen met het bevriezen van de productie, zijn we er klaar voor’’, aldus Salman, die zich heeft ontpopt als de leidende politieke kracht van Saudi-Arabië.

Saudi Aramco

Vanwege de sancties tegen Iran zag het land zijn olie-export sterk dalen. Nu de sancties zijn weggevallen wil Teheran juist weer veel meer olie gaan verkopen.

Saudi-Arabië is volgens Salman ondertussen van plan een belang van minder dan 5 procent te verkopen in staatsolieconcern Saudi Aramco, 's werelds grootste producent van ruwe olie. Saudi Aramco zou op zijn vroegst in 2017 en uiterlijk in 2018 een notering moeten krijgen op de beurs in Riyad.

Druk

De olieprijzen stonden vrijdag flink onder druk. De prijs van Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 37,54 dollar en Brent ging eveneens meer dan 2 procent omlaag, tot 39,49 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen