ECO3 apr '16 14:24

KPN wint terrein op tv-markt

Auteur: ANP Nieuws

HOUTEN (ANP) - KPN heeft vorig jaar opnieuw terrein gewonnen op de Nederlandse televisiemarkt.

ANP
ANP

Dat meldde onderzoeksbureau Telecompaper zondag.

KPN zag zijn marktaandeel op het gebied van televisie vorig jaar met ruim 2 procentpunt stijgen naar 28,7 procent van de aansluitingen. Marktleider Ziggo leverde daarentegen 2,4 procentpunt in. Het fusiebedrijf van Ziggo en het voormalige UPC bedient daardoor nog 52,2 procent van de markt.

KPN profiteert volgens de onderzoekers van de groeiende vraag naar televisie via glasvezel en DSL. Het bedrijf eindigde 2015 mede daardoor met ruim 2,2 miljoen tv-klanten. Ziggo levert televisie aan 4,1 miljoen klanten. Het aantal digitale tv-klanten van het bedrijf daalde in 2015 elk kwartaal, naar 3,3 miljoen eind 2015. Daarmee is Ziggo goed voor 47,5 procent van de digitale tv-markt.

Krimp

De totale televisiemarkt blijft voorlopig krimpen. Vorig kwartaal verdwenen zesduizend aansluitingen, waardoor er ruim 7,8 miljoen overbleven. Daarvan wordt bijna 90 procent gebruikt voor digitale tv. Het aantal digitale aansluitingen groeide met 0,5 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat was niet voldoende om de krimp van bijna 5 procent in het aantal analoge tv-klanten te compenseren.

Telecompaper verwacht dat tot 2020 elk jaar gemiddeld 0,6 procent van de aansluitingen verdwijnt. Dit komt vooral door de opkomst van tv en video via internet.

Vorig jaar kwam de totale omzet uit tv-diensten volgens Telecompaper uit op 1,8 miljard euro. Dat was circa 3 procent meer dan in 2014. Tot 2020 wordt een gemiddelde groei verwacht van iets meer dan 1 procent per jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen