ECO11 apr '16 09:19Aangepast op 14 apr '16 10:27

AEX in de min

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is maandag licht lager aan de nieuwe handelsweek begonnen.

ANP
ANP

Een verdere daling van de olieprijzen drukte wat op het sentiment. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omlaag.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 431,92 punten. De MidKap noteerde vlak op 673,70 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,7 procent.

Shell stond 0,8 procent lager, vanwege de lagere olieprijzen en een afwaardering door kredietfirma Moody's. Gemalto speelde 3,4 procent kwijt. De digitaal beveiliger was daarmee de sterkste daler bij de hoofdfondsen. Winnaar was staalconcern ArcelorMittal (plus 3,1 procent), gevolgd door Aegon dat bijna 2 procent steeg. De verzekeraar verkoopt het merendeel van zijn Britse lijfrenteportefeuille.

ABN AMRO had op de beurs geen last van nieuwe onthullingen uit de Panama Papers, waarin de financiële instelling wordt genoemd. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Europa

Bij de middelgrote fondsen ging Delta Lloyd aan kop (plus 3,2 procent) na de formele afronding van de claimemissie, gevolgd door Intertrust (plus 1,5 procent). TomTom, Galapagos, Sligro en Besi waren de grootste verliezers met minnen van meer dan 1 procent.

In Frankfurt daalde Prada ruim 8 procent. Het Italiaanse modehuis heeft afgelopen jaar de laagste winst in vijf jaar tijd in de boeken gezet. De onderneming kampt vooral met een zwakke vraag uit Azië. In Zurich steeg luchtvaartcateraar Gategroup meer dan 17 procent, na een overnamebod door het Chinese HNA.

De euro was met 1,1405 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 39,34 dollar. Brent ging ook 1 procent naar beneden, tot 41,53 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen