ECO11 apr '16 17:46Aangepast op 14 apr '16 10:29

Goldman Sachs treft miljardenschikking

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Goldman Sachs heeft een schikking getroffen in een zaak die draaide om de verkoop van herverpakte woninghypotheken.

EPA
EPA

De bank betaalt ruim 5 miljard dollar (4,4 miljard euro), maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie maandag bekend.

Goldman Sachs verkocht tussen 2005 en 2007 op grote schaal schuldpapier dat gebaseerd was op te makkelijk verstrekte hypotheken. Dat leidde tot problemen toen in 2007 de Amerikaanse woningmarkt in zwaar weer terecht kwam en aflossingen op de onderliggende leningen opdroogden.

Vrijwel alle grote banken handelden in dergelijke beleggingsproducten. Dat was de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 een spoor van vernielingen trok door het wereldwijde bankenlandschap. Beleggers gingen voor vele miljarden het schip in en ook huiseigenaren kwamen in grote problemen.

Misleiding

Goldman Sachs kondigde in januari al een schikking aan. Het financiële concern had daarvoor al ruim 5 miljard dollar opzij gezet. De bank erkent dat er sprake was van misleiding van beleggers, en zegt inmiddels maatregelen te hebben getroffen om de bedrijfscultuur te verbeteren.

De uiteindelijke schikking bestaat uit een boete van bijna 2,4 miljard dollar en schadevergoedingen aan onder anderen gedupeerde huiseigenaren ter waarde van 1,8 miljard dollar. Bijkomende financiële regelingen met andere instanties dan het ministerie van Justitie kosten de bank 875 miljoen dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen