ECO13 apr '16 07:37Aangepast op 14 apr '16 11:24

Export China neemt flink toe

Auteur: ANP Nieuws

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De export van China is in maart voor het eerst in negen maanden weer gestegen en wel in het hoogste tempo in ruim een jaar tijd.

ANP
ANP

Een maand eerder liet de uitvoer van de tweede economie van de wereld nog een duidelijke teruggang zien.

De export gemeten in dollars nam met 11,5 procent toe in vergelijking met een jaar eerder, na een krimp met een kwart in februari. Toen waren fabrieken en kantoren in het land echter wel een week gesloten voor de viering van het Chinese nieuwjaar. De import van China zakte vorige maand met 7,6 procent, de zeventiende maandelijkse daling op rij.

De aantrekkende export is een opsteker voor China en kan bijdragen aan een sterkere economische vooruitgang in het eerste kwartaal. Vrijdag komt een voorlopige raming naar buiten over de economie van China. Economen voorspellen gemiddeld een groei van 6,7 procent.

Koerswinsten

De zorgen over een economische neergang in China leidden de afgelopen tijd tot onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. Het meevallende exportcijfer zorgde woensdag voor flinke koerswinsten op de beurzen in Japan en China.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde dinsdag zijn prognose voor de groei van de Chinese economie dit jaar iets naar boven bij, van 6,3 naar 6,5 procent. Vorig jaar groeide de economie van het land nog met bijna 7 procent, de traagste groei in 25 jaar.

De Chinese premier Li Keqiang liet onlangs weten dat veel economische indicatoren in het eerste kwartaal verbeterd zijn. Hij rekent op een groei in 2016 met 6,5 tot 7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen