ECO13 apr '16 08:57Aangepast op 14 apr '16 11:24

Amerikaanse mijnbouwer Peabody wankelt

Auteur: ANP Nieuws

ST.

EPA
EPA

LOUIS (ANP) - Het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Peabody Energy staat op de rand van de afgrond. De grootste private steenkooldelver ter wereld heeft de rechtbank om faillissementsbescherming gevraagd voor het merendeel van zijn activiteiten in de Verenigde Staten.

,,Dit was een moeilijk besluit, maar het is de juiste koers voor Peabody'', zei topman Glenn Kellow woensdag. Het bedrijf is zwaar getroffen door de crisis in de energie- en grondstoffensector. Daar komt bij dat het gebruik van steenkool voor energieopwekking zwaar onder druk staat, omdat het veel vervuilender is dan andere brandstoffen.

Afgelopen jaar zag Peabody de omzet met meer dan een zesde afnemen tot 5,6 miljard dollar (4,9 miljard euro). Er werd een verlies geleden van 1,9 miljard dollar, na een tekort onder de streep van krap 750 miljoen dollar een jaar eerder. Het bedrijf zag de schuld oplopen tot zo'n 6,3 miljard dollar.

Schuldeisers

Peabody ziet desondanks kansen om te overleven. Het gaat er vanuit dat de vraag naar steenkool en de prijzen zullen stabiliseren. Door schuldeisers via de rechter op afstand te houden, hoopt het bedrijf tijd te winnen om de kosten te verlagen en de schuld drastisch te verkleinen.

Het in 1883 opgerichte Peabody heeft naast zijn Amerikaanse activiteiten ook kolenmijnen in Australië. Daarvoor is geen faillissementsbescherming aangevraagd. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 8000 mensen in dienst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen