ECO13 apr '16 09:19Aangepast op 14 apr '16 11:25

Chinees exportcijfer stuwt Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen openden woensdag met winst, geholpen door een duidelijk herstel van de Chinese export.

ANP
ANP

De uitvoer van de tweede economie van de wereld steeg in maart voor het eerst in negen maanden. In Amsterdam was staalfabrikant ArcelorMittal opnieuw de uitblinker, dit keer dankzij een positief rapport van de bank Credit Suisse.

De AEX-index in Amsterdam koerste na bijna drie kwartier handelen 1,4 procent hoger op 445,78 punten en de MidKap ging 1 procent vooruit tot 684,33 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,1 tot 1,8 procent.

Het nieuws uit China zorgde voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat weer goed nieuws is voor ArcelorMittal (plus 6,9 procent). Credit Suisse meent dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in 's werelds grootste staalconcern te kopen.

Mijnbouwers

Ook elders in Europa gingen vooral grondstofgerelateerde bedrijven aan kop. Zo streken de mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto in Londen winsten tot 7,1 procent op en steeg staalfabrikant ThyssenKrupp in Frankfurt 4,2 procent.

De olieprijzen daalden na een stijging van ruim 4 procent op dinsdagavond. Amerikaanse olie werd woensdag verhandeld voor 41,43 dollar per vat (min 1,8 procent) en Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 42,79 dollar. Shell en SBM Offshore boekten desondanks plussen van respectievelijk 1,7 en 2,3 procent.

Plus

Roestvrijstaalfabrikant Aperam en bodemonderzoeker Fugro deden goede zaken in de MidKap met winsten tot 2,7 procent. De lijst van middelgrote fondsen werd aangevoerd door toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor Industries (plus 4,4 procent). Navigatiedienstverlener TomTom volgde op de voet met een plus van 3,2 procent.

Ook de financiële sector stond in de belangstelling. ING zag zijn beurswaarde met 2 procent toenemen, Aegon werd 1,6 procent hoger gezet en ABN AMRO en Delta Lloyd koersten beide 1,3 procent hoger. Barclays, Deutsche Bank en Société Générale wonnen tussen 2,5 en 4 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1353 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de eenheidsmunt 1,1399 dollar waard.

Gerelateerde artikelen