ECO13 apr '16 15:54

Flinke winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen stonden woensdagmiddag duidelijk in de plus.

ANP
ANP

De beurshandel profiteerde van positieve berichten over de Chinese export. De graadmeters kregen een impuls toen bleek dat de uitvoer van 's werelds tweede economie afgelopen maand voor het eerst in negen maanden is gestegen.

De AEX-index in Amsterdam koerste omstreeks 15.45 uur 2,1 procent hoger op 448,87 punten en de MidKap ging 1,2 procent vooruit tot 685,51 punten. De toonaangevende indices in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,7 procent.

Op het Damrak was ArcelorMittal de uitblinker bij de hoofdfondsen, met een winst van 10 procent. Het aandeel profiteerde van een positief rapport van de bank Credit Suisse. Daarin stond dat de staalsector sterk herstelt en dat het niet gaat om een seizoensmatige opleving. De bank adviseert zijn klanten aandelen in 's werelds grootste staalconcern te kopen. Het nieuws uit China zorgde daarnaast voor een stijging van onder meer de ijzerertsprijs, wat ook de koers van ArcelorMittal een zet in de goede richting gaf.

BE Semiconductor

Ook elders in Europa gingen vooral grondstofgerelateerde bedrijven aan kop. Zo streken de mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto in Londen winsten tot 7,3 procent op. ThyssenKrupp ging in Frankfurt 6,4 procent vooruit. Het Duitse staalconcern en het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, zouden overwegen hun Europese staalactiviteiten samen te voegen en dit samenwerkingsverband naar de beurs te brengen.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 was toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor de sterkste stijger met een winst van ruim 8 procent na een adviesverhoging. Bodemonderzoeker Fugro en navigatiedienstverlener TomTom deden goede zaken met winsten van respectievelijk 4,3 procent en 3,7 procent.

Euro

Ook de financiële sector stond in de belangstelling. ING zag zijn beurswaarde met 4,9 procent toenemen, Aegon werd 3,8 procent hoger gezet en ABN AMRO koerste ook 3,8 procent hoger. Barclays, Société Générale en Deutsche Bank wonnen tussen 6,3 en 8,4 procent.

Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 41,55 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent goedkoper op 44,24 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1307 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de eenheidsmunt 1,1399 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen