ECO14 apr '16 10:06

Verdere stijging Europese beurzen blijft uit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdag in het eerste handelsuur rond de slotstanden die woensdag werden bereikt.

De AEX, die sloot op het hoogste niveau van dit jaar, had last van koersverliezen bij de zwaargewichten Shell en Unilever. Een plus bij ING, ook een zwaarwegend fonds, bood onvoldoende compensatie.

De AEX noteerde na drie kwartier handelen 0,1 procent lager op 449,84 punten en de MidKap-index daalde een fractie tot 686,32 punten. De toonaangevende indices in Londen en Parijs leverden tot 0,2 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent steeg.

Net als op woensdag waren banken en verzekeraars bovenaan de indexlijsten te vinden. ING won 0,6 procent en Aegon pluste 0,3 procent, terwijl ABN AMRO (min 0,3 procent) uit de toon viel.

Shell

Shell (min 1,1 procent) had last van een verdere daling van de olieprijzen op de vooravond van een overleg tussen Rusland en andere grote olielanden in Doha. Komend weekeinde moet daar een akkoord worden bereikt over het gezamenlijke productieniveau. Door een groot overaanbod en een ingezakte vraag zijn de olieprijzen de afgelopen maanden sterk gedaald.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,5 procent ot 41,15 dollar en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 43,65 dollar. Shells concurrenten BP en Total verloren tot 1,3 procent.

Negatieve wisselkoers

Unilever (min 0,8 procent) rapporteerde een omzet van 12,5 miljard euro over de eerste drie maanden, 2 procent minder dan een jaar eerder. De was- en voedingsmiddelenproducent kampte met negatieve wisselkoerseffecten, die in financiële zin een goede gang van zaken in met name opkomende markten teniet deden. In Europa daalde de omzet van het concern.

Nestlé, een voorname rivaal van Unilever, kwam ook met cijfers. Het Zwitserse bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal toenemen in het traagste tempo sinds 2009. De groei van 3,9 procent was alsnog beter dan marktkenners voorzagen, waarvoor Nestlé op de beurs in Zürich werd beloond met een plus van 1,3 procent.

Tegenvaller

Burberry (min 6,7 procent) moest het in Londen ontgelden nadat het modehuis tegenvallende resultaten over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar presenteerde.

De euro werd verhandeld voor 1,1248 dollar. Woensdag had de munt bij het scheiden van de Europese markten nog een waarde van 1,1276 dollar.

Gerelateerde artikelen