ECO14 apr '16 14:45

'Wall Street opent dicht bij huis'

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openden de handelsdag donderdag naar verwachting zonder grote uitslagen, na de stevige winsten op woensdag.

EPA
EPA

Het cijferseizoen krijgt langzaamaan vaart met onder meer luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines en de banken Wells Fargo en Bank of America die een kijkje in de boeken gaven.

Beleggers verwerken daarnaast de meest recente cijfers over de inflatie in de VS en de wekelijkse uitkeringsaanvragen. Het gemiddelde prijsniveau voor consumenten in de Verenigde Staten was in maart minder sterk gestegen dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week onverwachts iets gedaald.

Voor Wells Fargo resteerde onder de streep een winst van 5,5 miljard dollar. Dat was minder dan een jaar eerder, maar meer dan waar analisten rekening mee hielden. Wells Fargo is minder actief op het gebied van zakelijke bank- en handelsactiviteiten. De grote uitverkoop op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal ging daardoor grotendeels aan de bank voorbij. Wel is Wells Fargo veel meer blootgesteld aan de energiesector.

Bank of America

Ook branchegenoot Bank of America zag de winst teruglopen. De op een na grootste kredietverstrekker van de Verenigde Staten moest meer geld opzij zetten voor mogelijke kredietverliezen.

Analisten voorspelden eerder al de slechtste start van het jaar voor de bankensector sinds de financiële crisis vanwege turbulentie op de markten en zorgen over de wereldwijde economische groei. Branchegenoot JPMorgan Chase zette eerder deze week al een lagere winst in de boeken.

Delta Air Lines

Delta Air Lines heeft in het eerste kwartaal opnieuw geprofiteerd van lagere brandstofprijzen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en wist mede daardoor de winst met ruim een kwart op te voeren. Wel stonden op alle routes die Delta aanbiedt de tarieven flink onder druk.

De effectenbeurzen in New York sloten woensdag duidelijk hoger. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 17.908,28 punten en de brede S&P 500 dikte 1 procent aan tot 2082,42 punten. Beide graadmeters bereikten de hoogste slotstand van het jaar. Schermenbeurs Nasdaq steeg 1,6 procent tot 4947,42 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen