ECO14 apr '16 17:46

Beurzen Europa gaan verder omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag opnieuw met winst de handel uitgegaan, waarbij werd voortgeborduurd op de stevige plussen van een dag eerder.

ANP
ANP

In Amsterdam kregen beleggers omzetcijfers over het afgelopen kwartaal voorgeschoteld door Unilever.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het slot 0,2 procent hoger op 451,04 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 684,09 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent vooruit. Londen eindigde een fractie hoger.

Unilever ging 0,2 procent vooruit. Het was- en voedingsmiddelenconcern rapporteerde een omzet van 12,5 miljard euro over de eerste drie maanden, 2 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf kampte met negatieve wisselkoerseffecten, die in financiële zin een goede gang van zaken in opkomende markten tenietdeden.

Nestlé omhoog

Nestlé, een belangrijke concurrent van Unilever, kwam ook met cijfers. Het Zwitserse bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal toenemen in het traagste tempo sinds 2009, maar presteerde wel beter dan analisten hadden verwacht. Nestlé werd in Zürich beloond met een koerswinst van 2 procent.

Burberry moest het in Londen ontgelden met een min van 3,6 procent nadat het Britse modehuis tegenvallende resultaten over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar had gepresenteerd.

Rocket Internet omlaag

In Frankfurt verloor Rocket Internet 8,6 procent. De start-up investeerder, een geldschieter van onder meer webwinkel Zalando, zette vorig jaar een verlies van krap 200 miljoen euro in de boeken. Wel wordt voor dit jaar een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid verwacht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 41,91 dollar en Brent klom 0,3 procent op 44,33 dollar. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zei dat de oliemarkt in de tweede helft van het jaar meer in balans zal komen. Rusland, Saudi-Arabië en andere olieproducenten komen dit weekeinde opnieuw bijeen in Doha om over een bevriezing van de productie te praten.

De euro noteerde 1,1257 dollar, tegen 1,1276 dollar aan het Europese slot van de handel woensdag.

Gerelateerde artikelen