ECO15 apr '16 08:10Aangepast op 15 apr '16 10:23

Marktaandeel VW op laagste peil sinds 2011

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Het Europese marktaandeel van autobouwer Volkswagen is afgelopen kwartaal op het laagste niveau in vijf jaar beland.

ANP
ANP

De marktleider die vorig jaar in een groot dieselschandaal verzeild raakte nam in de eerste drie maanden van het jaar ruim 23 procent van de autoverkopen voor zijn rekening.

Inclusief merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche verkocht Volkswagen in de Europese Unie wel 3,7 procent meer personenwagens dan een jaar eerder. Het ging in totaal om een kleine 889.000 voertuigen. Grote concurrenten als Renault, Ford, Opel en Fiat Chrysler zagen hun verkopen echter harder toenemen. Volkswagen moest hierdoor in maart voor de zevende maand op rij terrein prijsgeven.

Alles bij elkaar werden er in het eerste kwartaal ruim 3,8 miljoen auto's aan de man gebracht in de EU, maakte brancheorganisatie ACEA vrijdag bekend. Dat was 8,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vorige maand verkochten dealers met een totaal van dik 1,7 miljoen 6 procent meer bolides dan in maart 2014. Het was al de 31e maand op rij dat er meer wagens de showrooms uit reden dan een jaar eerder.

Van de grote automarkten liet Italië in het eerste kwartaal de sterkste verkooptoename zien (plus 20,8 procent), gevolgd door Frankrijk (plus 8,2 procent). In Nederland was wel sprake van een behoorlijke dip. Hier kelderden de verkopen juist, met 10,2 procent naar een kleine 99.000 stuks. Dat had te maken met een verkoophausse in november en december vorig jaar toen veel mensen een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen