ECO7 jan '15 13:12

EU maakt documenten handelsverdrag openbaar

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft woensdag een reeks documenten openbaar gemaakt over het omstreden vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten.

EU-commissaris Cecilia Malmström. EPA
EU-commissaris Cecilia Malmström. EPA

Het is voor het eerst dat tijdens lopende onderhandelingen teksten worden vrijgegeven. Brussel hoopt zo misverstanden, onduidelijkheden en bezwaren over het akkoord weg te nemen.

Het vrijhandelsverdrag, dat handelsbarrières tussen de twee machtsblokken moet wegnemen, stuit op veel bezwaar. Tegenstanders vrezen onder meer dat de Europese normen voor bijvoorbeeld milieu en gezondheid onder druk van de VS worden aangetast.

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) zei dat het openbaar maken van de teksten een stap is naar meer transparantie. ,,We willen laten zien waar het akkoord om draait en waar niet om.'' In de loop van de gesprekken zal meer worden vrijgegeven.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageerde verheugd op de stap. Zij vindt het cruciaal dat burgers en belanghebbenden bij de onderhandelingen worden betrokken om ,,er voor te zorgen dat de eindtekst in het voordeel is van Europa en alle Europeanen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen