ECO8 jan '15 11:48

Beurzen zetten stijging voort

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag opnieuw op winst.

ANP
ANP

Speculatie op extra steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank en de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig laag blijft zorgden voor optimisme op de markten.

,,Het is weer een positieve dag. Het zat er ook wel aan te komen na het slechte begin van het jaar. Uit de notulen van de Fed bleek dat de centrale bank geen haast heeft om de rente te verhogen en dat zorgde woensdag al voor enthousiasme op Wall Street. Voor de rest is het afwachten op wat de ECB later deze maand gaat doen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,7 procent hoger op 418,16 punten. De MidKap won 1 procent tot 634,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 2,1 procent aan.

Gemalto

Grootste stijger in de AEX was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 3,7 procent. Kabelbedrijf Altice was de enige daler met een verlies van 0,6 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM meer dan 1 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in december meer passagiers, maar zij leverden per saldo wel minder omzet op.

RoodMicrotec

Bij de kleinere bedrijven zakte RoodMicrotec 5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie blijft last houden van uitstel van opdrachten en zag de omzet in 2014 dalen.

In Londen klom Tesco bijna 10 procent. Het Britse supermarktconcern kwam met een positief handelsbericht. Ook gaat Tesco, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, flink in de kosten snijden.

Marks & Spencer

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer zakte daarentegen ruim 4 procent na tegenvallende verkopen in het afgelopen kwartaal. Standard Chartered won 2,8 procent. De Britse bank schrapt wederom 2000 banen vanwege lastige marktomstandigheden.

De euro zakte tot het laagste niveau sinds eind 2005 en was 1,1771 dollar waard, tegen 1,1817 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 48,89 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 51,37 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen