ECO24 nov '15 06:21

'Chocola en suikergoed gaan in prijs omhoog'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Wie van chocola en ander snoepgoed houdt, kan geld besparen door nu een voorraadje aan te leggen.

ANP
ANP

Volgend jaar worden deze producten namelijk een stuk duurder doordat de prijzen van de grondstoffen stijgen, zo voorziet het economisch bureau van ABN AMRO.

Chocola is sinds januari dit jaar al ruim 3 procent in prijs omhooggegaan. De bank houdt er rekening mee dat de stijging voorlopig in eenzelfde tempo aanhoudt. Het is voor chocolamakers een stuk duurder geworden om cacao in te kopen. De oogst valt tegen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Hierdoor is er meer vraag naar het product dan aanbod.

Suikergoed werd in de schappen juist 2,5 procent goedkoper. Maar sinds eind september is de suikerprijs op de grondstoffenmarkt met een kwart gestegen, als gevolg van voorraadtekorten. Consumenten zullen dit komend jaar gaan merken in hun portemonnee. Waarschijnlijk wordt de prijsdaling van dit jaar helemaal tenietgedaan.

ABN AMRO heeft in zijn dinsdag gepubliceerde rapport ook gekeken naar de prijs van koffie. Die is voor consumenten sinds begin dit jaar met ongeveer een procent afgenomen. Het gaat de laatste tijd goed met de koffieoogsten in landen als Brazilië en Colombia. Hierdoor liep de marktprijs van koffie met ruim een vijfde terug. Het ziet er wel naar uit dat de marktprijs komende maanden weer licht aantrekt. Dit heeft te maken met slecht weer en krappere voorraden, aldus ABN AMRO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen