ECO8 apr '15 17:49

Shell weegt zwaar op AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stap terug, na de forse winsten een dag eerder.

ANP
ANP

In Amsterdam werd de hoofdgraadmeter onder meer gedrukt door het stevige verlies van zwaargewicht Shell, dat de overname van de Britse gasproducent BG Group aankondigde. Bij de middelgrote bedrijven wist dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore de aandacht op zich gericht vanwege een vermeende schikking met de Braziliaanse autoriteiten.

De AEX-index sloot de handelsdag 1,2 procent lager op 497,16 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 765,97 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,3 en 0,7 procent.

Het aandeel Shell ging 4,4 procent onderuit. Het Brits-Nederlandse olieconcern neemt BG over voor ruim 64 miljard euro, een prijs die volgens marktkenners aan de hoge kant is. Het gecombineerde concern is in marktwaarde twee keer zo groot als zijn Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten. Het aandeel BG maakte in Londen een koerssprong van 26,6 procent.

SBM Offshore

Tijdens de handelssessie bleek dat de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen tijd flink zijn toegenomen. Die data, gecombineerd met het overnamenieuws van Shell, zorgde voor verdere reuring in de oliesector. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,5 procent tot 51,54 dollar. Brentolie werd 3,6 procent goedkoper en kostte 56,96 dollar per vat. BP werd in Londen uiteindelijk 0,5 procent meer waard. Het Franse Total verloor 1,2 procent terwijl het Spaanse Repsol 0,7 procent kwijtspeelde.

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler in de MidKap met een verlies van ruim 8 procent. Beleggers schrokken van berichten in Braziliaanse media dat het schandaal rond staatsolieconcern Petrobras SBM 1,7 miljard dollar gaat kosten. Een woordvoerster van SBM sprak die berichten echter fel tegen. Dienstverlener aan de oliesector Fugro stond bovenaan de graadmeter van middelgrote fondsen, met een winst van 2,2 procent.

Credit Suisse

De Zwitserse bank Julius Baer zag zijn beurswaarde met 2,6 procent stijgen. Er deden weer geruchten de ronde dat branchegenoot Credit Suisse (min 0,8 procent) de bank zou willen overnemen. Renault steeg 1 procent. De Franse overheid breidt haar belang in de automaker uit in een poging het stemrecht binnen het bedrijf te beschermen.

De euro noteerde op 1,0800 dollar, tegen 1,0850 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen