ECO5 mei '15 09:20Aangepast op 5 mei '15 09:57

AEX lager op Bevrijdingsdag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beursgraadmeters openden overwegend lager. De handel op Beursplein 5 verloopt rustig, aangezien veel mensen vrij zijn vanwege de viering van Bevrijdingsdag.

De AEX-index in Amsterdam stond in de vroege handel 0,1 procent lager op 490,54 punten. De MidKap daalde 0,5 procent naar 754,12 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,3 procent. De Londense beurs, die maandag gesloten was, maakte een inhaalslag en klom 0,5 procent.

Grootste daler in de AEX was DSM met een verlies van 2,6 procent. Verzekeraar Aegon stond 1,6 procent lager na een adviesverlaging door de Britse bank Barclays. Sterkste stijger was Reed Elsevier met een winst van 1,4 procent.

Zwitserland

Ahold klom 0,8 procent. De supers van Albert, de Tsjechische equivalent van het Nederlandse Albert Heijn, maken eindelijk winst. Dat meldde topman Jesper Lauridsen van de Ahold-dochter in De Telegraaf. Ahold is sinds 1991 actief in Tsjechië.

In Zürich steeg UBS ruim 5 procent. De Zwitserse bank boekte in het eerste kwartaal bijna twee keer meer winst dan een jaar eerder. De vermogensbeheertak zag de instroom van middelen stevig groeien en realiseerde de hoogste winst ooit.

Adidas

Adidas won in Frankfurt 1,6 procent. De Duitse sportartikelengigant verraste de markt met beter dan verwachte en boekte in het eerste kwartaal een recordomzet. De Duitse chipmaker Infineon klom 2,1 procent na sterke kwartaalcijfers.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zakte 1 procent na publicatie van de resultaten. Metro, het Duitse moederbedrijf van onder meer Media Markt, Saturn en Makro, steeg meer dan 2 procent na toenemende verkopen en een meevallend operationeel verlies in het afgelopen kwartaal.

De euro was dinsdagochtend 1,1087 dollar waard, tegen 1,1152 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 58,82 dollar. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 66,40 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen