ECO7 jan '15 02:13Aangepast op 7 jan '15 07:29

Shell schikt in Nigeria voor 70 miljoen euro

Auteur: ANP Nieuws

Het Nigeriaanse dochterbedrijf van Shell betaalt 55 miljoen Britse pond (70,2 miljoen euro) om de schade te vergoeden die ontstond door olielekkages bij het Nigeriaanse dorp Bodo.

ANP
ANP

Dat maakte het olieconcern woensdag bekend. Shell erkende in augustus 2011 al verantwoordelijk te zijn voor twee olielekkages bij Bodo in 2008. De geleden schade wordt met 35 miljoen pond gecompenseerd, het restant komt ten goede aan de gehele gemeenschap. Het geld wordt betaald door Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), waarin Shell een belang heeft van 30 procent.

"We hebben vanaf het begin onze verantwoordelijkheden erkend en genomen voor de twee betreurenswaardige lekkages en zijn tevreden dat we een schikking hebben bereikt'', aldus directeur Mutiu Sunmonu van SPDC.

Eerdere pogingen om te schikken mislukten, onder meer vanwege 'buitensporige claims', die op enig moment in totaal meer dan 300 miljoen pond bedroegen.

“Lokale vissers kwamen in de problemen. Het gebied werd onleefbaar voor de bewoners, zeggen veel milieuorganisaties", weet economieredacteur Paul Laseur.

"In het begin ontkende Shell nog dat er zo veel olie was gelekt als werd beweerd. Shell zei dat het om 4 duizend vaten ging, terwijl bewoners en milieuorganisaties zeiden dat het alleen op 1 locatie al 100 duizend vaten olie betrof."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen