ECO28 mei '15 17:23

Ook werkgevers zien niks in hypotheekvoorstel

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Ook ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien niets in het verder verlagen van het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis.

Verder terugschroeven van deze zogenoemde hypotheeklimiet zal er toe leiden dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen, waarschuwen ze. Ook dreigt een daling van de huizenprijzen, die net weer opkrabbelen. En dat is slecht voor de economie.

Volgens de ondernemers kan het kabinet zich bij zijn beleid ten aanzien van de woningmarkt beter richten op een verdere ontwikkeling van het vrije segment op de huurmarkt en het stimuleren van de nieuwbouw van huurwoningen.

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) opperde donderdag het bedrag dat maximaal geleend kan worden voor een huis in de periode na 2018 geleidelijk te verlagen tot 90 procent van de waarde van het huis. In huidige kabinetsplannen zakt de grens langzaam naar 100 procent, te bereiken in 2018. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben al laten weten dat het kabinet deze regeerperiode niks wil veranderen aan de hypotheekregels en de limieten om te lenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen