ECO30 sep '15 17:53

AEX sluit laatste septemberdag hoger

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is de laatste dag van de historisch onrustige beursmaand september hoger gesloten.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen lieten woensdag flinke winsten zien. Vooral de autobouwers waren in trek, na de klappen die ze de afgelopen tijd kregen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,2 procent hoger op 421,14 punten. De hoofdindex leed echter een maandverlies van circa 3 procent. De MidKap steeg 2 procent tot 620,53 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 2,7 procent bij.

Beleggers beleefden het afgelopen kwartaal de slechtste driemaandsperiode van de afgelopen vier jaar. Desondanks zien ze de komende tijd positief tegemoet. ,,De correctie reflecteert nu de huidige, tragere groeiverwachtingen'', aldus een handelaar.

Stijger

Sterkste stijger in de AEX was Heineken, met een plus van 3,9 procent. Aalberts en ASML volgden met plussen van 3,8 procent en 3,6 procent. Kabelbedrijf Altice was met afstand de grootste daler met een min van 1,1 procent. Bij de middelgrote fondsen was TomTom (plus 4,4 procent) lijstaanvoerder, grootste daler betrof GrandVision (min 1,1 procent)

Bij de kleinere bedrijven dikte Kiadis Pharma zo'n 4 procent aan. Het biotechnologiebedrijf heeft goedkeuring gekregen van de autoriteiten in Canada en België voor verdere klinische testen van zijn belangrijkste product.

Koerssprong

Sainsbury maakte in Londen een koerssprong van 13,8 procent, na beter dan verwachte omzetcijfers van de Britse supermarktketen. Ook lopen volgens Sainsbury de kostenbesparingen voor op schema. In Frankfurt won Volkswagen 2,7 procent en PSA Peugeot Citroën klom in Parijs 11,5 procent, nadat China de belasting op kleinere auto's halveerde.

Grondstofbedrijf Glencore herstelde verder na de koersval op maandag en steeg meer dan 14 procent.

De euro was 1,1170 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 45,29 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs en kostte 48,41 dollar per vat. De gemiddelde olieprijs lag in het derde kwartaal op het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen