ECO26 mei '15 15:47Aangepast op 26 mei '15 18:02

Financiën: geen hogere naheffing EU

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de Europese Unie geen nieuwe of hogere naheffing van 133 miljoen euro betaald.

minster Dijsselbloem. Archieffoto ANP
minster Dijsselbloem. Archieffoto ANP

Het ministerie van Financiën heeft dat dinsdag laten weten, naar aanleiding van berichtgeving dinsdag in De Telegraaf en vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

In twee documenten die het kabinet vorige week naar de Kamer stuurde, duikt het bedrag van 133 miljoen euro op, in het kader van de naheffing die het kabinet vorig jaar aan Brussel moest betalen. Die was netto 642 miljoen euro, bruto 1,1 miljard. Volgens Financiën is de 133 miljoen geen nieuwe of extra naheffing, maar is er sprake van een zogeheten kasschuif, waarbij eerder geboekte ontvangsten zijn doorgeboekt naar 2015. Financiën stelt daarbij dat de toelichting bij het bedrag in de documenten die naar de Kamer zijn gestuurd onjuist was.

In een toelichting aan de Tweede Kamer schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag dat de wijziging het gevolg is van aanpassingen in de aanvullende EU-begroting over 2014. Omdat daar pas in december een akkoord over werd bereikt, kon het niet meer verwerkt worden in de cijfers voor 2014.

Onderdeel van de besluitvorming in december waren extra inkomsten voor de EU-begroting die leiden tot lagere afdrachten voor de EU-landen. Die lagere afdrachten waren al wel verwerkt in de raming van de Nederlandse afdrachten aan Brussel voor 2014, maar moesten dus vanwege het late moment van het akkoord worden doorgeschoven naar 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen