ECO9 jan '15 17:46

Europese beurzen boeken fors verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten.

ANP
ANP

In de markt werd met teleurstelling gereageerd op de uitgelekte voorstellen voor de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Zorgen over de matige loonontwikkeling in de VS drukten de koersen verder in de min.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 1,8 procent op 415,59 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 634,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,9 procent. De FTSE-index in Londen ging 1 procent achteruit. In Milaan en Madrid liepen de verliezen op tot 3,3 en 4,2 procent.

Volgens ingewijden overweegt de ECB voor maximaal 500 miljard euro aan leningen van eurolanden met een hoge kredietwaardigheid op te kopen. Daarmee zou het plan beperkter zijn dan in de markt werd gehoopt. Binnen de ECB is echter nog geen definitief besluit genomen over de maatregelen.

Werkgelegenheid

De verliezen op de beurzen liepen verder op na de negatieve start van de handel op Wall Street. Uit nieuwe cijfers bleek dat de werkgelegenheid in de VS nog altijd flink groeit, maar dat de lonen vorige maand in doorsnee daalden.

Banken hoorden bij de grotere verliezers op de beurzen. ING stond onderaan de AEX met een min van 3,5 procent, terwijl in Parijs Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole 1 tot 3 procent inleverden. In Frankfurt verloren Commerzbank en Deutsche Bank circa 2,5 procent.

Banco Santander

In Madrid ging Banco Santander 14 procent onderuit. De Spaanse bank haalde 7,5 miljard euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met een korting van zo'n 10 procent werden verkocht. Banca Monte dei Paschi werd in Milaan bijna 9 procent minder waard. De ECB wil dat de noodlijdende Italiaanse bank zijn buffers verder versterkt dan nu wordt gepland.

Vastgoedbedrijf Corio stond bovenaan de AEX met een plus van 3,7 procent. Het Franse Klépierre zet de overname van zijn Nederlandse branchegenoot door. Tot nu toe is iets meer dan 84 procent van de aandelen Corio aangemeld.

De euro herstelde van een eerdere daling en noteerde op 1,1835 dollar, tegen 1,1811 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,4 procent tot 47,60 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper en kostte 49,39 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen