ECO11 mrt '15 16:38

Hogere koersen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen toonden woensdag flink herstel.

ANP
ANP

Beleggers gebruikten de koersverliezen van een dag eerder om weer in de markt te stappen. Ook zorgden beter dan verwachte cijfers van het grootste uitzendbedrijf ter wereld Adecco voor optimisme. Exporteurs gingen omhoog door de verdere daling van de euro.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,5 procent hoger op 490,50 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 746,46 punten. De beurs in Parijs klom 2,3 procent en de DAX in Frankfurt steeg met een winst van 1,9 procent tot een nieuw record van meer dan 11.700 punten. De Londense FTSE ging licht omhoog.

Fugro stond in de AEX op een winst van 3,3 procent. Grootaandeelhouder Boskalis (plus 0,4 procent) wil af van één van de beschermingsconstructies die de bodemonderzoeker eventueel kan optrekken om een ongewenste overname tegen te houden. De baggeraar wil via de rechter afdwingen dat daar tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april over wordt gestemd.

TMG

Bij de kleinere bedrijven zakte Telegraaf Media Groep (TMG) ruim 4 procent. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf en Sky Radio zag de advertentie-inkomsten opnieuw afnemen en leed vorig jaar verlies.

In Zürich won Adecco 4,5 procent. De Zwitserse concurrent van Randstad (plus 3,9 procent) zag de winstmarge in het vierde kwartaal toenemen tot een recordniveau voor die periode. Deutsche Post daalde 2,8 procent in Frankfurt. Beleggers waren teleurgesteld in de verwachting die de concurrent van TNT (plus 2,1 procent) voor dit jaar afgaf.

Euro

De euro zakte voor het eerst sinds twaalf jaar onder 1,06 dollar en was 1,0582 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag stond de eenheidsmunt nog op 1,0722 dollar.

Europese exportbedrijven konden profiteren van de zwakkere euro. Zo won autoconcern BMW 4,7 procent, Daimler steeg 3,4 procent en chemiebedrijf BASF noteerde 2,9 procent hoger in Frankfurt. Vliegtuigbouwer Airbus ging 4 procent omhoog in Parijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 47,70 dollar. Brent steeg 0,8 procent op 56,85 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen