ECO9 jan '15 12:46

Beurzen wachten op banenrapport

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag overwegend licht omlaag.

ANP
ANP

Beleggers deden het rustig aan na de sterke koerswinsten van de afgelopen dagen. Ook werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

,,De beurzen blijven redelijk liggen na de flinke bewegingen in de eerste dagen van het nieuwe jaar. Er zijn nog een hoop onzekerheden, maar de bedrijven moeten in het huidige klimaat hogere winsten kunnen laten zien. Het banencijfer uit de VS zal waarschijnlijk wel enige impact hebben op de middaghandel. De Fed heeft echter al aangegeven dat de Amerikaanse rente niet voor april zal worden verhoogd", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 421,20 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 637,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,7 procent lager.

ArcelorMittal

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 2,5 procent. Sterkste stijger was vastgoedbedrijf Corio met een plus van meer dan 3 procent. Het Franse Klépierre zet de overname van zijn Nederlandse branchegenoot door. Tot nu toe is iets meer dan 84 procent van de aandelen Corio aangemeld.

In de MidKap ging vastgoedinvesteerder Vastned aan kop met een winst van 1,6 procent. Imtech verloor 0,6 procent. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil in gesprek met de technisch dienstverlener aangezien beleggers nog steeds niet weten of Imtech definitief heeft afgerekend met de fraudezaken uit het verleden.

Banco Santander

In Madrid ging Banco Santander ruim 10 procent onderuit. De Spaanse bank haalde 7,5 miljard euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen, die met een korting van zo'n 10 procent werden verkocht. BMW daalde 0,3 procent in Frankfurt, ondanks dat de Duitse autofabrikant in 2014 zijn wereldwijde verkoop voor het eerst heeft zien stijgen tot meer dan twee miljoen voertuigen.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1814 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 48,74 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 50,64 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen